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南アジア研究センター(Center for South Asian Studies, CSAS)は、人間文化研究機構プロジェクト「南アジア地域研究」の東京大学拠点(TINDAS)の設置機関として、2017年4 月にグローバル地域研究機構内に設置されました。2022年3月までは同プロジェクトのもとで、「南アジアの経済発展と歴史変動」をテーマとして掲げ、インドを中心とする南アジア諸国における現在の経済発展を長期の歴史的変動の中に位置づけ、南アジア的な発展の在り方を総合的に明らかにすることを目的に研究活動を展開してきました。2022年3月にTINDASが終了したのちは、学内の南アジア研究者を中心に、南アジア関連の研究会の組織や南アジアに関する情報発信、これまで作成・整備したGIS関連情報の紹介などを行っています。

The Center for South Asian Studies (CSAS) was founded in April 2017 as one of the research centers for the NIHU project ‘Integrated Area Studies on South Asia‘. The center has been part of the Institute for Advanced Global Studies (IAGS) from its inception. It organizes seminars and workshops on a wide range of topics related to South Asia and provides information on this region through its website.

 

<お知らせ>

南アジア研究センター・セミナー
日時/ Date:2025年5月28日(水曜日)19:00-20:30/ 28 May 2025 (Wednesday) 19:00-20:30
場所/ Venue:東京大学駒場Iキャンパス14号館6階605号室(ハイフレックス)/ Room 605, 6th Floor, Bldg No.14, Komaba Campus, The University of Tokyo/ Zoom*
*オンライン参加をご希望の方は、5月25日(日)までに下記のサイトからご登録ください。対面でご参加の方は登録不要です。/ If you wish to participate online, please register by 25 May (Sunday) at the website below. Registration is not required for those attending in person.
登録サイト/ Registration site: https://forms.gle/RrXkPixVeW4jXYM89

報告者/ Speaker:Dr. Charu Gupta (University of Delhi), ’Politics of the Kitchen: Hindu Middle-Class Women and Culinary Print in Colonial India’
Abstract: This talk deliberates on the entanglements between politics and history of food, health, and gender in Hindu middle-class households of early twentieth century North India, through the genre of printed cookbooks in Hindi. While cookbooks became important nodes to construct an ideal Hindu housewife and kitchen, they were also a place where educated, middle-class women’s voices came to be heard, recorded, and published. The talk shows how and why cookbooks are an important source to write gendered social histories of Hindu middle-classes in modern India. Simultaneously, reflecting on the larger politics of food, the talk focuses on the social identities embedded in these culinary texts, and the multiple meanings they embodied, as they strengthened gender, caste and religious boundaries, constructed a past golden culinary age, upheld ayurvedic knowledge, bemoaned the present state of culinary sciences, used food to overcome the malaise of middle-classes, fashioned an ideal Hindu upper-caste palate as synonymous with a vegetarian diet, and imagined a healthy family and a strong Hindu nation through culinary idioms.

共催:東京外国語大学南アジア研究センター

 

お問い合わせ (Contact us):

東京大学大学院総合文化研究科グローバル地域研究機構南アジア研究センター
〒153-8902東京都目黒区駒場3-8-1, 14号館
Center for South Asian Studies, Institute for Advanced Global Studies, Graduate School of Arts and Sciences, The University of Tokyo
Building 14, 3-8-1, Komaba, Meguro-ku, Tokyo 153-8902, Japan.